Miljöåtgärder på Kalvnäset, Fastigheten Tyresö 1:753

Miljöåtgärder på Kalvnäset, Fastigheten Tyresö 1:753

Journalnummer: 2018-3807-6

I samråd med Skogsstyrelsen (L1704-2018), enligt Miljöbalken 12 kap §6, har Kalvnäsets
Samfällighetsförening (SFF) sedan 2018 genomfört miljöåtgärder i områdets skogar.
Dessa åtgärder är en del av ’Skogens miljövärden’ inom Landsbygdsprogrammet 2014–2020 och delvis finansierade av Europeiska Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling.
Totalt omfattas 23.7 hektar och dessa åtgärder ska bibehållas i minst 5 år efter genomförandet.

Ansvarsområde

Kalvnäsets samfällighet ansvarar för all mark på Tyresö 1:753, utom tomtmark inom föreningen. Nyckelbiotopområdena 1, 2 och 3 är markerade på bifogad karta.

Beskrivning av stödåtgärder

Historik och nuläge

Området har stora miljövärden. Vid rådgivningen skedde en dialog kring vilka åtgärder som ska utföras för att bevara och utveckla natur- och kulturmiljövärden.

Hagmarksliknande skogsbete med glest stående grova och gamla ekar (flera ihåliga) med vida spärrgreniga kronor och små igenväxande inägor. Ett värdefullt biologiskt kulturarv med spår av äldre tiders markanvändning. På hällmarken växer senvuxna gamla ekar och grova tallar. Eftersom bete sedan länge har upphört, har gran och triviallöv trängt in och beskuggar ekarna samt hindrar solinstrålning på den tidigare örtrika marken. I området växer både gammal och yngre hassel, vildapel och enbuskar, vilket också vittnar om det historiskt mycket mer öppna landskapet.

I den branta sluttningen ner mot Kalvfjärden växer senvuxna ekar och gamla tallar samt enbuskar. Alla de värdefulla gamla träden trängs nu med unga och medelålders granar, björkar och aspar.

I området mot Albysjön växer flera grova spärrgreniga gamla ekar. Dessa trängs nu av snabbväxande granar och ordinära lövträd. De grova ekarna och hasselbeståndet vittnar om öppna marker och tidigare markanvändning som slåtter och bete.

 

Åtgärder i område 1–3

 Frihuggning: Gamla träd som ekar, tallar, askar, asp och klibbal har friställts från omgivande växtlighet. Gynnar hela nyckelbiotopen och bland annat de arter som kräver solbelysta stammar

Värdträd: Speciellt viktiga träd för arter som tallticka, ekticka och lunglav har prioriterats.

Utglesning: Medelålders gran och triviallöv har gallrats för att gynna äldre träd, inklusive tallar och ädellöv som ek och ask.

Bevarande av gamla träd: Dessa träd har friställts från konkurrerande växtlighet. Även döda träd har bevarats för sitt ekologiska värde. Döda stammar som blir solbelysta gynnar rödlistade arter.

Biologiskt Kulturarv: Området, som är en del av Tyresö slottets historiska utmarker, är rikt på gamla träd och används för rekreation.

I område 1–3 på Kalvnäset har en rad miljöåtgärder genomförts för att stärka den lokala biologiska mångfalden och bevara områdets kulturarv. En viktig del av dessa åtgärder har varit frihuggning av gamla träd såsom ekar, tallar, askar, asp och klibbal. Denna process har inneburit att dessa gamla träd friställts från omgivande växtlighet för att ge dem mer utrymme och ljus. Speciellt fokus har lagts på så kallade värdträd, vilka är viktiga för arter som tallticka, ekticka och lunglav. Dessa träd har prioriterats och gynnas genom åtgärder som är speciellt utformade för dem.

Vidare har utglesning av medelålders gran och triviallöv genomförts. Syftet med detta är att gynna de äldre träden i området, särskilt gamla tallar och ädellövträd som ek och ask, vilka är viktiga för den biologiska mångfalden och ekosystemets hälsa. Genom att gallra bort yngre och mindre betydelsefulla träd, får de äldre och mer värdefulla träden bättre förutsättningar att växa och utvecklas.

Dessutom har en särskild vikt lagts vid bevarandet av gamla träd, inte bara levande utan även döda exemplar. Dessa träd är viktiga ekologiska komponenter som erbjuder habitat för många arter och bidrar till den biologiska mångfalden i området. Slutligen betonas områdets betydelse som en del av det biologiska kulturarvet kopplat till Tyresö slott.

Området är rikt på gamla träd och har historiskt använts för bete och skogsbruk, vilket bidrar till dess unika karaktär. Idag är området också en viktig rekreationsplats för invånarna i Tyresö, vilket gör bevarandet av dessa miljöer ännu viktigare.

Våra miljömål

  • att bevara nyckelbiotoper
  • att löpande sköta skogen så att miljöåtgärder bibehålls
  • att rödlistade arter gynnas och bevaras
  • att bidra till rekreation i närområdet.
  • att bevara det biologiska och historiska kulturarvet från Tyresö slott
  • att befintliga våtmarker bevaras

Kalvnäsets samfällighetsförening

Publicerat 2024 01 08

Detta dokument i PDF-format finns för nedladdning här: Kalvnäsets miljöåtgärder på fastigheten Tyresö _20240107